Kalendrar

Kollar

Försök

Välkommen till Växtkalendern!

Gillar du att hålla koll på vårtecken och årstidernas skiftningar?! I Växtkalendern samlar vi in observationer av blomning, lövsprickning, höstlövens utveckling och annat under växtsäsongen. Målet är att bidra med landsomfattande data för att bättre kunna följa, förstå och förutse klimatförändringens effekter. Vi hoppas på din hjälp! Med gemensamma krafter kan vi beskriva naturens kalender i hela landet.

Anmäl intresse

Välkommen att hjälpa till i Växtkalendern! Skicka in dina kontaktuppgifter om du är intresserad av att bli fenologiväktare för Växtkalendern, så återkommer vi med mer information. Tipsa gärna andra!

Ladda hem vår informationsfolder (pdf) om du vill läsa mer om Växtkalendern. Du kan också ladda hem vår fenologimanual (pdf) med de detaljerade instruktionerna till fenologiväktare i Växtkalendern och webb-instruktionen, som beskriver hur du rapporterar på naturenskalender.se.

Hur går det till?

Poängen med att vara fenologiväktare i Växtkalendern är att alla som deltar gör sina observationer på samma sätt. Vi har en lista med prioriterade arter, men du bestämmer själv vilka du kan följa. I korthet handlar det om följande:
  • Välj växter som växer i det vilda.
  • Välj växter som ingår i listan med prioriterade arter (se fenologimanualen). Särskilt intressanta är lövsprickning och höstlöv för hägg, björkar och asp samt blomning för tussilago, vitsippa, sälg och hägg. Fenologiväktarnas observationer av dessa ligger till grund för miljömålsindikatorn ”Växternas växtsäsong”.
  • Behöver du titta närmare på hur de olika fenologiska faserna ser ut på några av våra mest högprioriterade arter, kan du kika på våra artspecifika manualer.
  • Gör observationer 2 gånger per vecka när något är på gång.
  • Observera samma individer år från år.
  • Logga in och rapportera in dina observationer på rapportera-sidan eller via appen ”Naturens kalender”.
  • Kontrollera dina egna rapporter och meddela oss om något blivit fel.
  • Och kom ihåg: Hösten är lika viktig som våren!

Ola Langvall
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Svenska fenologinätverket
info@naturenskalender.se
0472-263180

Bli fenologiväktare!


Att vara fenologiväktare för Växtkalendern innebär att du gör dina observationer på samma sätt som andra fenologiväktare. Då får dina observationer ett större värde.

Skicka in kontaktuppgifter om du är intresserad av att bli fenologiväktare för Växtkalendern.

Svenska fenologinätverket

Växtkalendern är en del av Naturens kalender och Svenska fenologinätverket. Sveriges lantbruksuniversitet är huvudman.