Välkommen till Fjällkalendern!
När du besöker Abisko kan du delta i forskning om klimatförändringens effekter i den svenska fjällvärlden. Ladda hem appen (
Fjällkalendern för Android,
Fjällkalendern för iPhone) och skicka in dina observationer! Du kan rapportera in dina alldeles egna observationer via appen.
Bli forskare för en dag!
Vill du vara naturums ’
forskare för en dag’?! Du är särskilt välkommen att göra observationer på de speciella observationsplatser
längs Njakajaure naturstig eller berget Nuoljas sluttning, som naturum och den Naturvetenskapliga stationen i Abisko har satt upp. Kontakta naturum Abisko på plats, via
naturums hemsida eller på
naturums Facebook-sida för att få veta mer. Läs mer om hur det går till och hur appen fungerar längst ned på denna sida eller ladda hem
informationsfoldern för Fjällkalendern (pdf).
Växtsäsongen förändras
Att växtsäsongen förändras när klimatet ändras är inte så konstigt. Växter och många andra organismer känner av temperaturen för att veta när årstiderna ändras, så när klimatet blir varmare ändras växtsäsongen. Samtidigt är förändringar i naturens kalender kanske de mest uppenbara effekterna i naturen av ett varmare klimat. Fjällkalendern startades för att vi vill öka kunskapen om dessa förändringar i fjällvärlden och Arktis. Det pågår redan en hel del internationella forskningsprojekt och Fjällkalendern kommer därmed att bidra till både lokal, nationell och internationell forskning och miljöövervakning.
Partners
Fjällkalendern är ett samarbete mellan Umeå universitet, Abisko Naturvetenskapliga Station och Polarforskningssekretariatet, naturum Abisko och Länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturens kalender och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Instruktioner
Ladda hem appen, registrera dig i appen och logga in. Leta sedan upp ”fenologislingan” på Nuoljas sluttning och gör dina observationer där.
- Länk till appen Fjällkalendern för Android
- Länk till appen Fjällkalendern för iPhone
Du kan göra TVÅ OLIKA SORTERS observationer:
- Antingen tar du en bild av markvegetationen vid en av våra utplacerade FOTOSTOLPAR och skickar in med appen. Stolparna är tydliga längs fenologislingan.
- Eller så observerar du en ART och vad den är i för fas (blomning, lövsprickning, etc.). Vi har valt ut ett mindre antal arter som vi prioriterar (Se artlistan i appen).
Vi behöver veta EXAKT VAR du gjorde dina observationer. Det bästa är därför att du rapporterar in din observation när du är exakt på den plats där du gör observationen. Då får du hjälp av telefonens GPS och kartan i appen med att bestämma positionen.
Du kan göra observationerna på TVÅ OLIKA SÄTT:
- Antingen UPPDATERAR du en observation som någon annan skickat in tidigare: Gå till appens startsida och använd kartan för att ta dig till en existerande observationspunkt. Klicka på observationspunkten på kartan och sedan på plus-tecknet i kartan för att lägga till din observation.
- Du kan också skapa en NY observation av en art på en plats som ingen tidigare rapporterat in: Gå till appens startsida och klicka sedan på plus-tecknet nedanför kartan, fyll i din observation och skicka in den.
Tack för att du bidrar till denna forskning om klimatförändringens effekter i naturen!
Ola Langvall
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Svenska fenologinätverket
hostforsoket@naturenskalender.se
0472-263180
|
|